USPEŠNO ZAKLJUČEN EVROPSKI PROJEKT “SPODBUJANJE ŽENSK V KOŠARKI”

  • Jul 14, 2022
  • Tjaša
  • Novice
  • 0

V ŽKK Krka smo zelo veseli in v čast nam je, da smo lahko bili del projekta Spodbujanje žensk v košarki – Empowerment women in basketball, katerega smo skupaj s partnerji izpeljali v preteklem letu in prvi polovici 2022. Mednarodni evropski projekt je bil sofinanciran s strani športnega programa Erasmus +, ki deluje pod okriljem Evropske unije. V projektu so poleg našega kluba, sodelovale še ekipe KK Dubrava iz Zagreba, KK Akademija Anđa Jelavić iz Šibenika ter Vita Basket iz Italije.

Vodja in koordinator projekta s strani našega kluba je bil trener Matija Frančič, ki je ob zaključku projekta opisal ter strnil svoje misli.

“Zaradi Covida-19 je uvodni seminar potekal preko spleta, potem pa smo k sreči, ostale tri izvedli v živo. Prvi seminar v živo je bil v mesecu juliju 2022 v Bariju (Italija) Na samem projektu smo s svojimi raziskavami pridobili lepo sliko o dejanskem stanju in vlogah žensk v košarki, ki smo jih primerjali s partnerji v projektu. Z analizo podatkov smo ugotovili, da je vloga žensk v košarki še vedno manjša od moške, tako pri vodstvenih kadrih, kot tudi v trenerskih kadrih. Posvetovali smo se na kakšen način bi lahko vzpodbudili večje vključevanje žensk v košarko in vsak od partnerjev je pripravil program dobre prakse, ki smo jo potem predstavili na drugem seminarju v Novem mestu, v začetku novembra 2021. Ugotovili smo, da ni problem v samem delu klubov z mladimi igralkami, ker večina klubov opravlja dobro delo. Problem je, da se ženske po končani karieri ne odločajo za udejstvovanje v košarki, čeprav smo bili vsi mnenja, da so ravno one najbolj kompetenten in primeren kader za delo v ženski košarki. Razpravljali smo o načinih kako bi to lahko spremenili in razlogih zakaj se ženske po končani igralski karieri ne odločajo za delo v košarki. Prišli smo do zaključka, da je v žensko košarko vloženih premalo finančnih sredstev, saj ni tako medijsko izpostavljena, kot na primer moška košarka.”

“Zadnji, zaključni seminar se je odvijal v drugi polovici maja 2022, v Šibeniku na Hrvaškem. Na tem seminarju smo strnili naše raziskave in se pogovorili tudi o sami možnosti koriščenja športnih objektov. Predvsem nas je zanimalo ali prihaja do kakšne diskriminacije med ženskimi in moškimi klubi pri samem dodeljevanju terminov namenjenih treningom in tekmam. Ugotovili smo, da bi v našem lokalnem okolju za optimalno vadbo rabili še vsaj eno večjo multifunkcijsko športno dvorano.”

Za konec Matija doda:

“V ŽKK Krka smo mnenja, da je bilo sodelovanje na projektu EWB zelo produktivno in da smo dobili veliko novih znanj in izkušenj, s katerimi si bomo še naprej lahko prizadevali popularizirati žensko košarko v najboljši možni luči.”