Pregled reprezentančnih akcij

  • Jul 29, 2023
  • Tjaša
  • Novice
  • 98

Po zaključku sezone, ko se večina deklet odpravi na zaslužen dopust, se za določene nadaljuje udejstvovanje s košarko na najvišji ravni. Poletni čas je že postregel s pestrimi reprezentančnimi akcijami, ki pa se bodo nadaljevale tudi v mesecu avgustu.

Članice so junija na zgodovinskem domačem evropskem prvenstvu zaigrale četrtič zapored. Na svojem prvem evropskem prvenstvu leta 2017 v Pragi so v predtekmovanju dosegle eno zmago in zasedle 14. mesto, v Nišu in Beogradu dve leti kasneje so se z zmago v skupinskem delu  uvrstile v kvalifikacije za četrtfinale in po porazu z Belgijo osvojile končno deseto mesto. Desete so bile tudi pred dvema letoma, ko sta EuroBasket gostili Španija in Francija. Na domačem EuroBasketu v Ljubljani so bile ambicije izredno visoke, pričakovati je bilo borbo za najvišja mesta. Vse želje in upi po vrhunskem rezultatu pa so se žal končale že po prvem delu tekmovanja. Dekleta so turnir prvič zaključile brez zmage in se na koncu uvrstile na 15. mesto.

Stalni članici reprezentance sta že vrsto letu tudi nekdanji Krkašici Maruša Seničar in Aleksandra Krošelj, ki pa sta morali nastop na domačem prvenstvu žal odpovedati. Maruša je na polfinalni tekmi pokala prejela udarec v koleno ter zaključek sezone odigrala z bolečinami. Pred pripravami za izbrano vrsto so podrobni zdravniški pregledi pokazali, da Seničarjeva potrebuje približno šest tednov mirovanja in kljub veliki želji je bila tako primorana odpovedati nastop v reprezentanci.

Aleksandra se je udeležila začetka priprav, vendar je zaradi bolečin vadila po prilagojenem programu. Po vključevanju v vadbo z ekipo pa je postalo jasno, da ji poškodovana golen ne omogoča dela pol polno obremenitvijo. Ob slovesu od tokratne reprezentančne akcije je takrat povedala:

”Zelo mi je žal, da zaradi poškodbe ne morem nadaljevati s pripravami, še bolj pa ker ne bom del ekipe na domačem evropskem prvenstvu, ki so sanje vsakega športnika. Odločitev je bila težka, vendar se zavedam, da je zdravje na prvem mestu. Zahvalila bi se košarkarski zvezi, štabu in soigralkam za podporo ter jim ob enem zaželela srečo na evropskem prvenstvu.”

Po debaklu članic pa so bile izredno lepo presenečenje reprezentantke do 18 let, ki so nastopile na evropskem prvenstvu v Turčiji. Že od samega začetka prvenstva je ekipa dominirala s svojo borbeno igro, ki jih je popeljala vse do velike finala. Niz zmag niso prekinile niti v finalu in tako prvič v zgodovini postale evropske prvakinje! S pridobljenim naslovom so dosegle tudi zgodovinsko pomemben dosežek in tako kot prve Slovenke osvojile zlate kolajne na evropskem prvenstvu!

Ponosni smo, da je bila del ekipe tudi Krkašica Živa Mišjak, ki je še lansko sezono zastopala barve našega kluba!

Reprezentanca deklet do 20 let je ravno včeraj, z zmago proti Hrvaški, otvorila evropsko prvenstvo B divizije, ki se igra v Romuniji.

Dekleta do 16 let čaka sklepni del priprav na evropsko prvenstvo A divizije, ki se bo od 11. do 19. avgusta odvijalo v Turčiji. Kandidatka za nastop med elitno dvanajsterico je tudi Krkašica Tara Jazbec.

Za dekleta do 14 let se bo v Slovenj Gradcu odvijal že sedemnajsti mednarodni košarkarski turnir I feel Slovenia Ball, ki ga pod okriljem FIBA in ob pomoči lokalnih organizatorjev organizira KZS. Turnir, ki se bo odvijal od 9. do 13. avgusta, za večino predstavlja prvi stik z mednarodnim reprezentančnim nivojem košarkarske igre. Kandidatka za nastop na turnirju je tudi Krkašica Tia Đapa.

Članice v košarki 3×3 so junija igrale kvalifikacijski turnirju za nastop na evropskem prvenstvu. V skupinskem delu so zabeležile eno zmago in tri poraze ter tako končale z nastopi in žal tudi brez uvrstitve na evropsko prvenstvo. Slovenske barve je branila nekdanja Krkašica Ajda Burgar.

V teh dneh pa poteka tudi Olimpijski festival evropske mladine (OFEM), na katerem med drugimi nastopajo tudi dekleta v košarki 3×3. Po izvrstnem začetku so se Slovenke uvrstile v četrtfinale, kjer pa so po napetem boju v samem zaključku srečanja klonile proti Ukrajini in polfinale se jim je za las izmaknilo. Elitno četverico je tvorila nekdanja Krkašica Živa Mišjak.