Ponosni partner mednarodnega evropskega projekta »SPODBUJANJE ŽENSK V KOŠARKI«

Z veseljem in dodatno zagnanostjo v teh turobnih časih, delimo novico o uspešnosti prijave na razpis mednarodnega evropskega projekta, ki bo sofinanciran s strani športnega programa Erasmus +, ki deluje pod okriljem Evropske unije. V projektu poleg ŽKK Krka, sodelujeta še ekipi KK Dubrava iz Zagreba in Vita Basket iz Italije. Projekt, ki bo predvidoma trajal 18 mesecev, od 1. 1. 2021 do 30. 6. 2022, je odobrila Izvajalska agencija za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo (EACEA) v Bruslju.

 ERASMUS+

Splošni cilj celotnega projekta je spodbujati enake možnosti za ženske v košarki, ozaveščanje ženske košarke v projektnih državah, o pomembnosti vključitve več trenerk in sodnic v košarko ter krepitev zmogljivosti ženskih košarkarskih klubov in upravnega osebja v košarkarskih klubih.

Poseben cilj projekta »SPODBUJANJE ŽENSK V KOŠARKI« je krepitev zmogljivosti žensk v košarki, z delavnicami izmenjave najboljših praks, da bi:

-          povečali zmogljivost športnih administratork, da bodo lahko pridobivale nova znanja in vodstvene veščine,

-          motivirali ženske, da postanejo trenerke v košarkarskih klubih,

-          spodbujali nekdanje košarkarice, da postanejo košarkarske sodnice,

-          povečali prepoznavnost ženskih košarkarskih klubov, da bi pritegnili več deklet v šport.

 

Šport vključuje dve različni perspektivi, ki se vse bolj upoštevata na ravni EU: profesionalni šport in šport kot dejavnost za prosti čas. V obeh primerih šport predstavlja velik in hitro rastoč gospodarski sektor ter pomembno prispeva k rasti in dodatnim delovnim mestom. Šport spodbuja socialno interakcijo, ki je pomembna tako za mlade kot stare, ženske in moške ter spodbuja fizično in duševno zdravje. Prav tako lahko spodbuja izobraževanje, komunikacijo, pogajalske spretnosti in vodenje, kar je bistvenega pomena za krepitev vloge žensk. 

Spodbujanje enakosti v športu je eden ključnih ciljev Sveta Evrope od samega začetka izvajanja programa na področju športa, ki se pogosto šteje za področje razširjenosti "moških" vrednost. 

V okviru projekta bodo tako prispevali k izboljšanju prepoznavnosti in statusa ženske košarke, okrepitvi mladinske ženske košarke ter na splošno izboljšanje položaja žensk, ki se ukvarjajo s košarko.

 

In za konec prilagamo še citat:

"Ženski šport je izraz pravice do enakosti in svobode vseh žensk, da prevzamejo nadzor nad svojim telesom in se javno ukvarjajo s športom, ne glede na državljanstvo, starost, invalidnost, spolno usmerjenost ali vero." Resolucija Evropskega parlamenta. 

 

V projekt vstopamo zagnani in motivirani, da bomo pripomogli k večji prepoznavnosti ženske košarke na vseh ravneh delovanja.

AKTUALNI REZULTATI

Rezultate, razporede in lestvice posameznih kategorij lahko sicer spremljate na uradni strani KZS

NAPOVEDNIK TEKEM

Generalni sponzor:

krka 

 Septabene

Glavni sponzor:

Sava

Ostali sponzorji:

fs prevozi

Impreso

                                                            Gostišče Loka d.o.o.

MO NOVO MESTO